Motive populare din zona Poboru, județul Olt

 

Dl Constantin Niţu este unul dintre colecţionarii de seamă ai judeţului Olt şi din păcate, unul dintre puţinii păstrători ai patrimoniului material al zonei.
Casa sa din satul Cornăţelu, comuna Poboru, jud. Olt adăposteşte o impresionantă colecţie etnografică care include costume femeieşti dar şi ţesături (scoarţe, ştergare, feţe de masă, bete, brâie, etc.). O parte dintre acestea au fost adunate de-a lungul vieţii de la sătenii din zonă, altele au fost create chiar de dumnealui.
Anumite piese datează de la sfârşitul secolului XIX - începutul secolului XX.
Trebuie menţionat că dl Constantin Niţu a fost profesor la Şcoala Populara de Artă Slatina timp de 35 de ani şi a condus şi secţia externa a acestei şcoli, specializarea fiind ţesut şi cusut. A fost pentru o perioadă şi Preşedintele Asociaţiei Creatorilor Populari din Romania. A primit titlul de Membru al Academiei Artelor Tradiţionale.
Eşantioanele prezentate au fost recuperate de la oamenii din comuna Poboru, sat Cornăţelu într-un răstimp de 45 de ani. Le-a adunat cu scopul de a le reproduce şi de a le transmite mai departe. Unele dintre ele aceste modele, au fost reproduse de dl Niţu.

Motivele care apar sunt geometrice, vegetale, zoomorfe şi antropomorfe.
Cromatica folosită: negru, vişiniu, brun, albastru.
Materialele folosite: pânză de in/bumbac/borangic, marchizet.
Fire folosite: fibre naturale (bumbac), ibrişin (mătase naturala).
Puncte de cusătura folosite: butuci, la fir, punctul de sălişte, muşte/cruciuliţe, tighel, etc.


Puteţi găsi mai multe informaţii despre dl Niţu şi colecţia sa în următoarele lucrări:
1. Tezaurul de la Cornăţelu. Constantin Niţu - creator popular şi colecţionar, Autor: Corina Mihăescu, 2013
2. Robii frumosului, Carmen Mihalache (coord.), 2012 (se poate descarcă de aici)
3. Pagina de Facebook- Constantin Nitu- Cornatelu


Informaţiile şi imaginile au fost primite de la: Bizon Victoria, Adriana Melinte, Bescuca Marlena Elena, membre a grupului ,,SEZATOARE BUCUREŞTI,,
Doamnele au primit colecţia de eşantioane, urmând ca ele sa reproducă modelele pe cămăşile pe care le vor coase in cadrul şezătorii. Eşantioanele au fost curăţate, fixate pe suport textil, si puse in album.