Vrancea

Colecția Nelu Dumitrescu

Nelu Dumitrescu este originar din satul Tichiriş, judeţul Vrancea, dar în prezent locuieşte la Stuttgart, în Germania.
Deţine o colecţie foarte valoroasă de camasi din această zonă care provin din familie.
Sunt cămăşi de vară, dar şi de iarnă, cusute pe pânză de casă, cu arnici, lână, fir metalic, paiete şi tel. Toate sunt cămăşi de sărbătoare, representative pentru zona de nord a judeţuluiVrancea.
Majoritatea pieselor din colecţie sunt cămăşi de duminică şi de sărbătoare pentru fete, purtate înainte de măritat, care s-au păstrat tocmaipentru că, după căsătorie, acestea se puneau cu grijă înlăzile de zeste.
Din colecţie fac parte cămăşi cusute între anii 1890 şi 1925 în stilul bătrânesc de munte, dar şi cămăşi cusute şi purtate în perioada interbelică.
„Satelele Tichiriş şi Ruget au fost evacuate între 1916 şi 1918, atunci s-au prăpădit multe cămăşi. Bucuroşi că au scăpat cu viaţă, au început prima dată să reconstruiască casele. Cămăşile care s-au cusut pe urmă nu au mai fost la fel, iar cu cele care au scăpat de la parjol, multe femei s-au îngropat cu ele.” – Nelu Dumitrescu

Această colecţie este extrem de importantă pentru că prin prisma ei se reconstruieşte imaginea unei zone etnografice de dinainte de marile conflagraţii mondiale care au adus cu ele schimbări fundamentale în societatea românească şi implicit în port. Materialele folosite nu ai mai fost aceleaşi. Spre exemplu, la începutul celui de-al doilea război mondial, nu se mai importa firul metalic şi a fost înlocuit cu mătasea.

„ (…) eu am crescut într-un sat de oameni numiţi de vecini „răzători”. În perioada copilăriei mele s-a purtat încă zilnic portul românesc, dacă veneai la horă cu o cămaşă “ca de la tine”, ţi se mai făcea pe loc şi o strigătură. ” – Nelu Dumitrescu

Vă invităm să admiraţi fotografiile vechi cu membri familiei d-lui Nelu Dumitrescu şi cămăşile purtate de aceştia şi să vă transpuneţi macar pentru câteva clipe în acei ani şi în minunata zonă a Vrancei.

Informatiile si imaginile au fost primite de la: Bizon Victoria si Adriana Iordache – membre ale grupului ,,Sezatoare Bucuresti,, care le-au obtinut de la Nelu Dumitrescu. De cand s-a infiintat sezatoarea, Nelu Dumitrescu, este membru grupului si totodata, cel care a aratat cum se cos camasile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *